Kak да интегрираме ТВ кът в интериорния дизайн на дневната?

 

Как да интегрираме ТВ кът в интериора на дневната?
Тази статия ще Ви даде няколко основни съвета относно, как да позиционираме  и оформим Тв- кът в дневната.Решихме да направим този материал имайки в предвид отговорите от предварителните  събеседвания с наши клиенти на въпросите:

Какво е за Вас дневната?
- Място за среща с приятели  и почивка пред телевизора -70% от отговорите

Какво обичате да правите в свободното си време удома?
-Да си почивам на удобна мека мебел пред телевизора, да гледам филми, да слушам музика.-75% от отговорите

Къде е мястото  в домът Ви, където обичате да прекарвате най-много време със семейството?
-Пред телевизора!-54% от отговорите

Ако и Вие отговаряте така поне на единият от трите въпроса,то тази статия е за Вас . Първия отговор, който трябва да намерим,ако гледането на телевизия и позиционирането на тв-кът в интериора е толкова важно за нас:

Къде да позиционираме ТВ къта в интериорния дизайн на дневната?
Този отговор ще ни отговори с какви размери разполагаме за оформянето на този кът,особено когато интериорния дизайн на дневната е в едно помещение обединяващо функционалните зони и на трапезария и кухня. В този случай много внимателно трябва да изберем на коя зона ще отдадем преимущество в квадратурата и коя ще ощетим, имайки в предвид нашите ежедневни навици за експлоатация на интериорния дизайн в част “ ден“.

“Къде” е и първият въпрос, не само, когато  не разполагаме с голямо пространство. Нашия съвет е не ощетявайте квадратурата за позициониране на  кът с мека мебел, квадратурата за трапезарията или кухнята. Колкото и голям Тв кът да оформите, ако няма от къде да му се наслаждавате неговия размер няма да бъде оправдан.

Нашия съвет е да позиционирате Тв къта в интериорния дизайн на дневната, така че най-добрата видимост към него да е от най-дългата част на Вашия дневен кът с мека мебел и чак тогава да обмисляте видимостта от другите функционални зони. Трябва да знаем, че трапезарията е на последно място функционална зона за гледане на телевизия, най-добрия вариант е да посветите това място на друг вид преживявания и забавления,особено ако сте семейни.

Ако все още не можете да се откажете от лошия навик да гледате телевизия докато се храните, докато сте на масата със семейство и приятели и искате да имате видимост към ТВ къта в дневната има решение за Вас.Съществуват няколко варианта на системи за монтиране на тв  стена с възможност за завъртане на 45 или 80 градуса.Но никога незабравяйте, че телевизора не е най-важното нещо във функционалното разпределение на Вашия интериорен дизайн

След като позиционираме къде да се развива дизайна на нашия кът за забавление втория въпрос на който трябва да си отговорим е  “Какво“ ще включва този кът. Много внимателно трябва да изберем размера на телевизора. По стандарт трябва да умножите по седем пъти височината на екрана, за да получите разстоянието, от него до очите ни.

Пример: ако сте избрали 32‘ телевизор, височината на екрана без рамката е 40см то разстоянието от него до облегалната част на вашата мека мебел трябва да е 280см.Имайте в предвид ,че неможете да намалите това разстояние  по-вече от 6 пъти височината на екрана.

Днес Тв кътът не е просто един телевизор с различни размери. Този кът се е превърнал в домашно кино и ние искаме да интегрираме в него най-различни технологични опции допълнителни ТВ системи, цифрова телевизия, мултимедиен прожектор и прожекционен екран, допълнителни sound ефекти, връзка с  компютърни системи, интернет и тн.Трябва много внимателно да изберем как да скрием окабеляването и допълнителните устройства, да осигурим необходимото място и достъп за тях.

След като сме напълно наясно с какви размери разполагаме, къде ще позиционираме нашия  тв- кът и какви системи ще включва той трябва да развием неговия дизайн, който ще го интегрира в цялостния интериор на дневната. Освен своите системи тв- кътът е комбинация от различни модулни конфигурации от шкафове, рафтове, лавици и тн.Тук много внимателно трябва да изберем модулната конфигурация от шкафове  за нашата ТВ система, всичко трябва да бъде обмислено, формата и разположението спрямо отделения размер за този кът, цветовете и текстурите спрямо цялостния интериорен дизайн на дневната.

За да постигнем добри резултати в интериорния дизайн в дневната, Тв къта  и оформянето къта с мака мебел ще изиграят ключов момент. Най-добрия вариант за Тв- къта е оформянето му с модулна конфигурация на стена /срещу меката мебел/ с не по-малка дължина 160см , всичко допълнително като дължина, което можем да си позволим без да ощетяваме другите функционални зони, ще ни гарантира наистина  добри резултати.

Избора на оформяне на тв стена е без ограничения, тук можете да проявите много творчество, но е хубаво да се съобразите с избрания стил за развитие на  бъдещия интериорен дизайн,с функционалността и  съизмеримостта на този кът.

За да оформим един изчистен дизайн за зоната с ТВ, трябва да разделим конфигурацията от шкафове на горна и долна линия. Хубаво е дълбочината на долния ред да бъде по-голяма.Височината тръгва от 35/40см надолу. Оставяме отворена част за поставяне на допълнителни тв устройства. Може да използваме гръб между двата реда шкафове за тв къта или да се използваме гръб с малко по-големи размери от телевизора само зад него.

Модулната конфигурация за тв-кът,мможа да е само с един ред шкафове вдигнати от пода комбинирани с линия от гръб и декоративни рафтове. Редуваме два вида текстури и резултата няма как да не е добър.

Ако имате нужда от повече място за съхраняване на вещи,или място за книги и списания,то може да свържете горните и долните шкафове на модулната конфигурация с високи шкафове.
Дължината високия шкаф трябване повече от една трета от цялата дължина на тв модулната конфигурация.Друг вариант ако разпологатес по-голяма дължина е да позиционирате високи шкафове в двата края на конфигурацията.Добро решение ще е ако изберете и квадратна форма за затворения висок шкаф или ако оформите цяла стена с етажерки комбинирана със затворени шкафове.

Редувайте затворени шкафове с отворени рафтове и нисши,оформети симетрично или не ,използвайте фантазията в съчетанито на материалите.

Ще разгледаме няколко варианта за оформяне на тв стена, като се надяваме да са ви полезни и следвайки няколкото прости правила да интегрирате правилно дизайна на този кът в цялостния интериорен дизайн  на дневната.